Operație de varicocel clasică

Operația clasică (Varicocelectomie deschisă)

Varicocelectomia este denumirea intervenției chirurgicale pentru tratarea varicocelului. Există mai multe tipuri de intervenții prin care putem trata varicocelul, în acest articol o să discutăm despre operația deschisă cunoscută și ca operație clasică de varicocel.

Operația de varicocel clasică se împarte în două categorii, inghinală și subinghinală în funcție de locul unde se decide realizarea inciziei.

Abordarea inghinală este un procedeu modificat al tehnicii descrise de Ivanissevich și Gregorini în 1918. Aceasta implică o incizie de 3-5 cm la nivelul canalului inghinal pentru a avea acces la cordonul spermatic și la plexul venos pampiliform. Cordonul spermatic este ridicat iar apoi sunt identificate toate venele problematice care fac parte din varicocel, acestea sunt tăiate iar apoi legate, astfel încât sângele să nu mai poate trece prin ele. Testiculul nu este afectat deoarece există alte căi prin care sângele poate ajunge la acesta. Chirurgia deschisă necesită o anestezie generală sau rahianestezie.

Zona inghinală se află la intersecția dintre membrele inferioare și trunchi.

În cazul abordării operației deschise subinghinale, incizia de 2-3 cm se realizează la nivelul inelului inghinal exterior pentru a permite accesul la cordonul spermatic fără a da la o parte sau secționa mușchi sau țesut al peretelui abdominal. Abordarea subinghinală este, asociată cu o durere operativă și postoperatorie mai mică decât abordarea inghinală. Cu toate acestea, abordarea subinghinală este mai dificilă datorită numărului mai mare de vase (artere și vene) întâlnite la acest nivel, comparativ cu canalul inghinal.

Inelul inghinal exterior este o deschizătură ovală (2.5-3 x 1-2.5 cm) situată deasupra pubisului.

Pregătirea înainte de operația de varicocel

Fiind o operație care necesită anestezie generală sau rahianestezie nu trebuie să mâncați nimic cu câteva ore înainte de operație și să nu beți apă cu 1-2 ore înainte. Pentru internare veți avea nevoie de o ținută pentru spital, buletinul (CI), cardul de sănătate (dacă se realizează într-un spital de stat), bilet de trimitere de la medicul de familie și adeverință de salariat/elev/student care să ateste calitatea de asigurat.

În general, internarea se face în dimineața operației. Zona în care se va realiza operația va fi epilată și curățată cu o soluție antiseptică, vi se vor explica riscurile intervenției și veți avea o întălnire cu un medic anestezist.

Recuperarea după operația de varicocel

Imediat după operație vi se vor administra calmante deoarece va exista o ușoară durere. Deoarece se efectuează o anestezie generală sau rahianestezie, veți consuma treptat apă și veți fi alimentat ușor. Este necesară o spitalizare de aproximativ 24-48 ore, timp în care o să stați sub supraveghere. După intervenția chirurgicală, este posibil să aveți o ușoară durere în zona inciziei timp de 3-6 săptămâni. Scrotul poate fi umflat și lăsat, acest aspect dispare de regulă în 3-4 săptămâni de la operație.

După operație, perioada de recuperare este de 2-3 săptămâni timp în care nu aveți voie să faceți nici un fel de efort. În primele 24 de ore este recomandat să stați întins cât mai mult timp. Un somn lung vă va ajuta să vă recuperați și să nu mai simțiți eventualele dureri. A doua zi după operație este necesar să faceți puțină mișcare, dacă atunci când vă ridicați și mergeți simțiți o durere puternică în zona scrotului este recomandat să utilizați un suspensor sportiv. După cea de a doua zi faceți mișcare obișnuit pentru a preveni constipația. Din punct de vedere al alimentației puteți să mâncați orice, încercați totuși să evitați constipația și tulburarea intestinului.

Când am voie să fac sport după operația de varicocel?

Timp de 1-3 luni nu aveți voie să faceți efort intens și trebuie evitat joggingul, mersul pe bicicletă, mersul la sală, etc. Vă puteți întoarce la muncă după aproximativ 1 săptămână de la intervenție însă trebuie evitat efortul.  

Când am voie să fac sex după operația de varicocel?

Activitatea sexuală o puteți relua după 4 săptămâni de la operație.

Complicații operație clasică varicocel

Rata de apariție a complicaților este de 5-30% și pot include hidrocel, ligaturare inadecvată, atrofie testiculară, leziuni ale celorlalte vase de sânge, epididimita, hematom și infectarea plăgilor. Șansele de recidivă/nereușită sunt de 10-45%.

Incizie varicocel


Video operație varicocel clasică

ATENȚIE! Imaginile sunt explicite și îi pot afecta pe unii oameni!

Poate ți se par interesante și următoarele:

1 comentarii

  1. Salut! Exista ceva riscuri cu privire la radiațiile primite în timpul emobolizarii

    RăspundețiȘtergere