Cum se diagnostichează varicocelul?

Cum se pune diagnosticul de varicocel?

Dacă credeți că aveți varicocel, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă adresați unui medic. Inițial puteți merge chiar și la medicul de familie însă medicul specialist care vă poate ajuta în diagnosticarea varicocelului este medicul urolog sau medicul androlog.

Multor bărbați le este rușine să apeleze la un medic din cauza zonei în care se află problema, nu uitați însă că varicocelul este un lucru comun și apare la foarte mulți bărbați. Nu orice varicocel vă poate afecta viața, însă un control de specialitate o să vă spună dacă aveți motive de îngrijorare sau nu.

Examenul medical se realizează la ambele testicule și verifică dacă există dilatații ale venelor deasupra și în jurul testiculului. Există mai multe metode pentru diagnosticarea varicocelului, uneori este suficientă realizarea unei singure metode, însă, pentru a fi sigur de diagnostic, este recomandat să realizați mai multe metode sau să apelați și la o a doua opinie medicală.

Examen fizic prin palpare

O primă metodă prin care puteți descoperi varicocelul este chiar la dumneavoastră acasă. Stați întins într-o cameră unde temperatura este normală și palpați ușor testiculele, respirați adânc și țineți aerul în timp ce vă forțați. Acest lucru ajută la detectarea mai ușoară a venelor dilatate. Un medic specialist, urolog sau androlog poate detecta mai ușor varicocelul prin această metodă.

Ecografie scrotală (testiculară)

Prin intermediul unei ecografii scrotale se poate diagnostica foarte ușor varicocelul. Ecografia este o analiză unde se folosesc ultrasunete, ce oferă imagini precise ale vaselor de sânge, a structurii și dimensiunilor lor. Ecografia Doppler măsoară fluxul de sânge (direcția, viteza, volumul) din artere sau vene. Face parte din examinarea normală ecografică si nu presupune nici un risc sau pregătire suplimentară din partea pacientului.

Pentru ecografie, pacientul este nevoit să își dea pantalonii și lenjeria intimă jos, trebuie să se întindă pe un pat apoi medicul specialist aplică un gel pe testicule efectuând apoi ecografia. Durează aproximativ 10 minute iar la centrele particulare o ecografie scrotală costă între 90-150 lei.

În această imagine se poate observa varicocelul în timpul efectuării unei ecografii scrotale.

Spermograma

Varicocelul poate afecta motilitatea spermatozoizilor și numărul acestora. O spermogramă proastă poate indica existența unui varicocel. Este important și recomandat să realizați o spermogramă dacă aveți sau credeți că aveți varicocel deoarece fertilitatea dumneavoastră poate fi afectată.

Sperma necesară spermogramei se recoltează într-o cameră special amenajată din cadrul instituției deoarece este recomandat ca sperma să fie examinată la max. 20-30 min după emisie și să fie menținută la 37°C. Rezultate concludente se obțin în urma recoltării prin masturbare, însă dacă din motive psihologice sau religioase nu doriți această metodă, unele centre acceptă și proba recoltată prin metoda contactului sexual întrerupt.

Spermograma necesită o pregătire a pacientului:
  1. abstinență sexuală de cel puțin 3-5 zile
  2. nu trebuie să folosiți prezervativ pentru recoltare
  3. dacă efectuați un tratament medicamentos este necesar să îl opriți cu o săptămână înainte, dacă acest lucru este posibil
O spermogramă costă între 50-150 lei în funcție de centrul pe care îl alegeți.

Aceasta este o spermogramă care indică existența unui varicocel.

Computer tomograf

În anumite cazuri speciale, poate fi recomandată imagistica suplimentară pentru a exclude alte cauze ale varicocelului, cum ar fi o tumoare care comprimă venele spermatice.

Poate ți se par interesante și următoarele:

2 comentarii

  1. Am un varicocel mare de când eram mic,la 7 ani era destul de mare, nu am mers la doctor deoarece nu m-a deranjat acum am 25 de ani , si tot nu mă doare desi lucrez zilnic , căsătorit nu sunt , aș dori un raspuns, există un tratament naturiste pentru el???

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună seara soțul.meu a fost operat de 2 ori de varicocel iernie și acuma i sa lăsat din nou și al doare în dreptul operației ce sfat neati putea da va rog din suflet

    RăspundețiȘtergere