Informații varicocel

Ce este varicocelul

Varicocelul reprezintă o dilatare anormală a venelor din scrot. Aceste vene se numesc plex pampiniform. Plexul pampiniform este o rețea a multor vene mici care se găsesc în cordonul spermatic, se formează prin unirea mai multor vene spermatice din spatele testiculelor și a epididimului. Plexul pampiniform răcește sângele în artera testiculară înainte de a intra în testicule și transportă spermatozoizii de la nivelul testiculelor la prostată și apoi în uretră unde se elimină în timpul ejaculării. Varicocelul poate provoca durere, umflare și/sau infertilitate.
Citește mai multe în articolul "Ce este varicocelul"

De ce apare varicocelul

Aproximativ 15% din toți bărbații au varicocel, iar frecvența mai mare pe partea stângă apare din cauza unei particularități anatomice a venei testiculare stângi. Aceasta se varsă în vena renală stângă în unghi drept, spre deosebire de vena testiculară dreaptă care se varsă în vena cavă oblic, din cauza aceasta presiunea hidrostatică în vena stângă este mai mare.

Citește mai mule în articolul "De ce apare varicocelul?"


Simptomele varicocelului

Unii bărbați cu varicocel simt o durere testiculară atunci când stau mult timp în picioare sau efectuează exerciții fizice intense. Durerea poate să nu fie foarte intensă sau să dea o senzație de greutate în scrot. Asemenea dureri pot apărea, adesea, și după actul sexual sau după masturbare.

Citește mai multe despre simptomele varicocelului în articolul "Simptome varicocel"

 

 

Gradele varicocelului

Există trei grade clinice de varicocel, principala diferență în calitatea materialului seminal în rândul celor trei grade este aceea că cei cu varicocel de gradul III au mai des un număr scăzut de spermatozoizi (oligospermie) și au motilitatea spermatozoizilor scăzută față de cele din celelalte grade.

Există studii care leagă gradul varicocelului cu infertilitatea, inclusiv efectele asupra numărului de spermatozoizi, a mișcării și calității acestora.

Citește mai mule în articolul "Gradele varicocelului?"

Cum se diagnostichează varicocelul

Multor bărbați le este rușine să apeleze la un medic din cauza zonei în care se află problema, nu uitați însă că varicocelul este un lucru comun și apare la foarte mulți bărbați. Nu orice varicocel vă poate afecta viața, însă un control de specialitate o să vă spună dacă aveți motive de îngrijorare sau nu.

Examenul medical se realizează la ambele testicule și verifică dacă există dilatații ale venelor deasupra și în jurul testiculului.

Citește mai mule în articolul "Cum se diagnostichează varicocelul?"