Gradele varicocelului

Varicocelul poate avea 4 grade

Gradul varicocelului este corelat cu efectele pe care le poate avea acesta asupra funcției testiculelor dar și a dimensiunii lui. Varicocelul este clasificat de obicei în trei grade însă în acest articol o să discutăm și despre cel subclinic, le vom descrie și exemplifica mai jos pentru a vedea cum arată un varicocel.

Varicocel grad 0 (subclinic)

Acest tip de varicocel nu prezintă forme de manifestare vizibile și nu este detectat în momentul palpării chiar și în momentul efectuării manevrei Valsalva, însă acesta poate fi văzut în urma unei termografii scrotale sau ca urmare a unei ecografii cu ultrasunete Doppler.

Manevra Valsalva este un exercițiu de respirație prin care se crește presiunea abdominală astfel încât vasele de sânge să se mărească în dimensiune.

Varicocel grad 1

Primul grad al varicocelului are de asemenea și dimensiune cea mai mică, venele dilatate nu sunt vizibile cu ochiul liber și se simt greu la palpare astfel că, foarte mulți bărbați, nu sunt conștienți că au varicocel și nu apelează la un doctor.

Pentru a detecta acest tip de varicocel este necesar un examen medical. Medicul urolog le poate detecta în timpul unui examen fizic, în timp ce pacientul efectuează manevra Valsalva.

Varicocelul de grad 1 este unul de dimensiuni mici și are un diametru de 3-4mm în momentul în care stați într-o poziție relaxată. Acesta crește cu aproximativ 1mm în timpul manevrei Valsalva.
 

Varicocel grad 2

Varicocelul ce se încadrează în acest grad nu este foarte vizibil însă poate fi simțit ușor în momentul palpării sau în timpul unui examen medical chiar și fără ajutorul manevrei Valsalva.

Cu cât varicocelul are un grad mai mare cu atât problemele testiculare pot apărea. Spre deosebire de pacienții detectați cu varicocelul de grad 1, mult mai mulți pacienți cu varicocel grad 2 au semnalat dureri sau au fost descoperiți cu infertilitate.

Varicocelul de grad 2 este unul de dimensiuni medii și are un diametru de 4-5mm într-o poziție relaxată. Acesta crește cu aproximativ 1,2-1,5mm în timpul manevrei Valsalva.
 

Varicocel grad 3

Acest tip de varicocel este vizibil cu ochiul liber și poate fi ușor identificat prin scrot chiar și fără palpare putând cauza de multe ori dureri după efort. Nu este nevoie neapărată de un examen medical pentru a fi detectat. De obicei, acest grad de varicocel afectează cel mai mult fertilitatea.

Varicocelul de grad 3 are un diametru mai mare de 5mm într-o poziție relaxată iar acesta crește cu mai mult de 1,5mm în timpul manevrei Valsalva.

 

Cum mă poate afecta gradul varicocelului?

Există studii care leagă gradul varicocelului cu infertilitatea, inclusiv efectele asupra numărului de spermatozoizi, a mișcării și calității acestora.

Temperatura ridicată din scrot cauzată de varicocel duce la scăderea numărului de spermatozoizi. Scăderea calității spermei este corelată cu gradele mai ridicate de varicocel.

Principala diferență în calitatea materialului seminal în rândul celor trei grade este aceea că cei cu varicocel de gradul III au mai des un număr scăzut de spermatozoizi (oligospermie) și au motilitatea spermatozoizilor scăzută față de cele din celelalte grade.

Poate ți se par interesante și următoarele:

12 comentarii

 1. Eu am varicocel ,cred că e grad 3,îl am de când eram de vreo 8 ani de zile nu am dureri,aș dori să vorbesc cu un specialist dacă există un tratament naturist,ceva pastile sau unguente,mentionez am vârsta aproape de 25 de ani!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, ești tânăr, sunt șanse mari de recuperare, ar trebui să discuți cu un medic sau măcar să faci o ecografie testiculară. Poți trăi cu varicocelul însă ar fi păcat ca de la vârsta de 25 ani să te confrunți cu probleme de fertilitate.

   Nu există un tratament naturist pentru varicocel însă fiind o problemă a vaselor sangvine poți încerca un complex natural pentru circulație și a elasticității vaselor sangvine.

   Ștergere
 2. Multumesc mult o să merg după ce trece virusul ăsta

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare drag, virusul nu cred că o să treacă curând deci nu pierdeți timpul 😄.

   Ștergere
 3. salut , am si eu pb ceva la testicul drept dar nu pot sa aflu concret ce este ...am facut un examen acografic si in comentariu scrie : Epidim drept -13x12 mm ;corpul epidim 3.7 mm in diametru ; cauda 3.0 mm. nu inteleg e normal asta sau nu ... ms mult

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, epididimul este un organ cu formă cilindrică care traversează testiculele și care stochează și transportă sperma. Pentru o interpretare a examenului ecografic cel mai bine apelei la un urolog sau chiar la doctorul care a realizat examenul. Este posibil să fi diagnosticat cu epididimita care este o inflamație cauzată de obicei de o infecție bacteriană.

   Ștergere
 4. simt cind palpez scrotul adica partea dindre penis si testicul asa ca o vena groasa si ma frige , nu se vad multe vase

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, nu cred că este un varicocel însă dacă ai dubii, cel mai bine ar fi să consulți un doctor urolog pentru a-ți confirma sau infirma prezența varicocelului.

   Ștergere
 5. Sunt operat de varicocel grad 3 de 3 săptămâni prin procedura paroscopica..Este normal sa mă mai doară testiculul în timpul mersului atingeri și ridicari din pat ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, da, o perioadă după operație este interzis efortul și ridicarea de greutăți, dacă în momentul ridicării din pat o faceți brusc este normal ca pentru o perioadă încă să fie dureri. În câteva săptămâni vor dispărea complet.

   Ștergere
 6. Am o durere în partea stângă și ma doare rău

  RăspundețiȘtergere
 7. Este bun Serra Max + Venotonic Complex pentru varicocel? Mentionez ca am 17 ani și mi e foarte frică de operație.

  RăspundețiȘtergere