Varicocelul și infertilitatea

Infertilitate Varicocel

Varicocelul și infertilitatea

Varicocelul se numără printre cele mai frecvente cauze ale infertilității masculine. Multe cupluri care își doresc un copil se întreabă “Poate cauza varicocelul infertilitatea?” sau “Dacă am varicocel, sunt infertil?”. Studiile de până acum sugerează că varicocelul poate fi asociat cu unele probleme de fertilitate. În trecut, se credea adesea că imposibilitatea de a avea un copil se datorează în primul rând incapacității femeii, dar, informațiile recente indică faptul că mulți bărbați care au fost diagnosticați cu varicocel sunt, de asemenea, infertili.

Infertilitatea este considerată una dintre principalele probleme de sănătate publică, deoarece afectează aproximativ 15% din cupluri. Factorul masculin este implicat în 40% - 50% din cazurile de infertilitate.

Cum îmi dau seama dacă am varicocel? Simptomele apar în general când varicocelul este dezvoltat (varicocel grad 2 sau 3), mai ales după mers îndelungat sau după stat în picioare foarte mult. Mai multe informații în articolul "Simptomele varicocelului"!

Legătura dintre infertilitate și varicocel a fost descoperită pentru prima oară la sfârșitul secolului XIX - începutul secolului XX, când, anumite studii au demonstrat că operația de eliminare a varicocelului a îmbunătățit calitatea spermei. În 1952 Tulloch a scris că operația varicocelului la un bărbat cu azoospermie a determinat o creștere a concentrației spermei și a crescut șansa de a obține o sarcină. Din acel moment, multe studii s-au axat pe abordarea fertilității în cazul varicocelului.

Am varicocel, sunt infertil?

Chiar dacă varicocelul este o problemă comună în rândul bărbaților infertili, acesta NU indică faptul că este cauza principală a infertilității. Foarte mulți bărbați cu varicocel NU sunt infertili și au reușit să obțină o sarcină.
Varicocelul si infertilitatea

Poate cauza varicocelul infertilitatea?

Când bărbații încep să discute despre fertilitate cu medicii lor, varicocelul este de cele mai multe ori în fruntea listei potențialelor cauze, deoarece este cel mai frecvent motiv pentru care bărbații au probleme de fertilitate. Varicocelul provoacă staționarea sângelui în venele din jurul testiculului, lucru care creează o temperatură ridicată în scrot ducând la o reducere a numărului de spermatozoizi și a calității acestora. Specialiștii au descoperit că din cauza venelor dilatate ale scrotului, este afectat procesul termoreglării de la nivelul scrotului. Pentru a produce o spermă de calitate, temperatura de la nivelul scrotului trebuie să fie cu 2,5 - 3°C mai mică decât temperatura normală a corpului.

Cum afectează varicocelul fertilitatea?

  1. Scăderea numărului de spermatozoizi
  2. Varicocelul este considerat cea mai importantă cauză în scăderea numărului de spermatozoizi. Acest lucru este cauzat din cauza mediului creat de către varicocel, se pare că acesta produce creșterea temperaturii în scrot, temperatură la care organele reproducătoare masculine nu funcționează bine. Există studii care arată că pentru fiecare grad de temperatură ridicată în scrot și testicul există o scădere de 40% a numărului de spermatozoizi. Numărul scăzut de spermatozoizi afectează aproape 50% dintre cei cu infertilitate masculină.
Spermatozoizi varicocel

  • Testosteron scăzut
  • Varicocelul a fost asociat cu un nivel mai scăzut al testosteronului, lucru care poate afecta funcția sexuală. Un studiu al OMS a arătat că bărbații peste 30 de ani cu varicocel aveau un nivel semnificativ scăzut al testosteronului comparativ cu bărbații fără varicocel. Trebuie specificat faptul că varicocelul nu poate duce la hipogonadism (testiculele nu produc suficient testosteron)

  • ADN-ul din spermă afectat
  • Varicocelului a fost asociat cu deteriorări ale ADN-ului în spermatozoizi din cauza stresului oxidativ. Studiile sugerează că bărbații cu varicocel au mai mult spermă deteriorată față de cei care nu suferă de această problemă. Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru între producția de oxigen reactiv și capacitatea sistemului biologic de a detoxifica cu rapiditate reactivii intermediari sau de a repara cu ușurință prejudiciile rezultate.

  • Calitate scăzută a spermatozoizilor
  • Calitatea spermei este necesară ca spermatozoizii să se dezvolte și să se miște. În acest caz, studiile nu au demonstrat exact în ce măsură poate afecta varicocelul parametrii spermei, de obicei variază de la astenospermie normală sau moderată, teratospermie, oligoteratozoospermie sau astenoteratospermie.

    Pot să redevin fertil după operația de varicocel?

    Numeroase studii au arătat că după eliminarea varicocelului calitatea spermei a crescut cu 30% până la 60%. Rata de succes a unei sarcini după corectarea varicocelului se îmbunătățește cu mult, acesata se situează între 30% și 50%. Este normal să vă faceți griji cu privire la opțiunile de tratament, indiferent de tratamentul pe care îl alegeți, tratarea varicocelului poate duce la îmbunătățirea calității spermei și la obținerea unei sarcini.

    Dacă tratați varicocelul nu înseamnă că o să redeveniți fertil sau că partenera dvs. o să rămână gravidă imediat. Pot trece câteva luni până ce apare o sarcină, adesea între șase și doisprezece luni. Acest lucru este cauzat de faptul că este nevoie de timp pentru ca spermatozoizii, calitatea și motilitate să se îmbunătățească până la nivelul realizării unei sarcini, în general, după trei luni se observă o îmbunătățire a spermei.

    Diagnosticul de varicocel se poate face prin mai multe metode. O primă metodă prin care puteți descoperi varicocelul este chiar la dumneavoastră acasă. Aflați cum din articolul "Cum se diagnostichează varicocelul"!

    Varicocelul nu este singura cauză în infertilitatea masculină, cel mai bine este să consultați un medic specialist în fertilitate și să aflați dacă există și alte cauze care afectează infertilitatea.

    Poate ți se par interesante și următoarele:

    3 comentarii

    1. Varicocelul provoaca disconfort abdominala sau nu ?Deoarece am varicocel mare dar nu mă doare ,există un tratament sigur pentru el, oare care ar fi , sau posibil o herniei inghinala?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Salut, aproape 10% la sută dintre bărbații cu varicocel simt un anumit tip de dureri abdominale. Bărbații cu varicocel sunt mai susceptibili să observe dureri și umflături la nivelul testiculului stâng iar deseori durerile cauzate de cptre varicocel se simt mai intens atunci când stați jos sau stați în picioare pentru o perioadă lungă de timp.

        Ștergere
    2. Am fost foarte îngrijorați când am plecat în Ucraina, căci este o țară necunoscută, și nu știam ce putem să ne așteptăm, dar după cum sa dovedit mai târziu, ne-am îngrijorat în zadar. Un alt bonus plăcut pentru noi au fost medicamentele, care la fel sunt incluse în prețul pachetului de programă. În a doua zi după ce am ajuns, soțul meu a căpătat febră, probabil din cauza aclimatizării, așa că ne-au adus un termometru, apoi ne-au dat medicamentul complet gratuit, ceea ce a fost foarte plăcut. Totul este foarte rapid și eficient, așa cum se spune. Am făcut simularea ovocitelor proprii, dar de la primul transfer al embrionului nu am reușit să rămân însărcinată, dar la a doua încercare totul a funcționat. Multumesc pentru tot!

      RăspundețiȘtergere