De ce apare varicocelul?

De ce apare varicocelul?

Venele scrotale conțin valve cu sens unic care împiedică sângele să circule în sens invers, permițând circulația sângelui din testicule și scrot înapoi către inimă. Când aceste valve nu mai funcționează corect, sângele nu mai ajunge în aceeași cantitate înapoi către inimă, acesta acumulându-se în scrot în venele din jurului testiculului, rezultând astfel varicocelul primitiv (sau primar).

Varicocelul primitiv (sau primar) este comun și apare de cele mai multe ori în timpul pubertății (12-20 ani) și se dezvoltă în timp, acesta apare, de obicei, pe partea stângă dar poate afecta și ambele testicule, lucru care se întâmplă foarte rar.


Aproximativ 15% din toți bărbații au varicocel, iar frecvența mai mare pe partea stângă apare din cauza unei particularități anatomice a venei testiculare stângi. Aceasta se varsă în vena renală stângă în unghi drept, spre deosebire de vena testiculară dreaptă care se varsă în vena cavă oblic, din cauza aceasta presiunea hidrostatică în vena stângă este mai mare.


Apare preponderent la bărbații care stau mult în picioare, varicocelul putând fi comparat cu varicele de la picioare doar că localizarea este la scrot. Testiculele se formează lângă rinichi, de unde coboară în scrot până la naștere, dar vasele testiculare rămân legate de abdomen pentru tot restul vieții.

Varicocelul primitiv este clasificat în trei grade în funcție de cât de avansat este acesta. Gradele varicocelului sunt descrise în articolul "Gradele varicocelului".

Varicocelul secundar

Varicocelul secundar apare ca rezultat al compresiei externe a venelor testiculare, a unei afecțiuni care poate să producă un obstacol în curgerea sângelui din venele spermatice, cel mai frecvent datorat unei tumori renale sau pararenale, acesta poate apărea pe ambele părți și poate apărea la orice vârstă.

Poate ți se par interesante și următoarele:

6 comentarii

  1. Varicocelul de grad 3 il am de când eram mic acum am 25 de ani , dar nu am copii, nu mă doare mai deloc ,aș dori un tratament naturist va rog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua, din păcate nu există un tratament naturist pentru vindecarea varicocelului. Puteți evita statul în picioare excesiv și ridicatul greutăților.

      Ștergere
  2. Eu am o vena ingrosata sub testicole ,porneste de la ele si se duce spre anus ,din cauza ei am o temperatura mare acolo si mă irit rau de tot in zonă, vă rog să îmi spuneti ce poate fi ,am mâncăruri pe acea vena

    RăspundețiȘtergere
  3. Am varicocel mare asa cred eu de când sunt mic ,pot lucra orice nu mă deranjează deloc ,dacă nu te deranjează în mod special ,nu face nimic ,asa m-a creat Dumnezeu dacă e sa am copii am dacă nu nu

    RăspundețiȘtergere
  4. Durere testicul stâng când stau in picioare între testicule e că o vena groasa când stau culcat dispare ejaculare fara presiune

    RăspundețiȘtergere
  5. Admin. ,de ce ați creat acest site dacă nu mai răspundeți oamenilor?

    RăspundețiȘtergere