Ce este varicocelul?

Ce este varicocelul?

Scrotul este un sac acoperit cu piele care conține și protejează testiculele. De asemenea, conține arterele și venele care transmit sânge glandelor reproductive. O anomalie a venelor din scrot poate duce la apariția varicocelului.


Varicocelul reprezintă o dilatare anormală a venelor din scrot. Aceste vene se numesc plex pampiniform. Plexul pampiniform este o rețea a multor vene mici care se găsesc în cordonul spermatic, se formează prin unirea mai multor vene spermatice din spatele testiculelor și a epididimului. Plexul pampiniform răcește sângele în artera testiculară înainte de a intra în testicule și transportă spermatozoizii de la nivelul testiculelor la prostată și apoi în uretră unde se elimină în timpul ejaculării. Varicocelul poate provoca durere, umflare și/sau infertilitate.

Epididimul este un organ alungit pe suprafața posterioară a unui testicul în care se produce și se stochează sperma.

Există două tipuri de varicocel, cel primitiv (sau primar) și cel secundar. Varicocelul primitiv apare în momentul în care valvele venelor scrotale nu mai funcționează corect, iar varicocelul secundar apare ca rezultat al compresiei externe a venelor testiculare, cel mai frecvent datorat unei tumori renale sau pararenale. Mai multe informații legate de motivul pentru care apare varicocelul găsiți în articolul "De ce apare varicocelul?"

În termeni populari, varicocelul este o mărire anormală a venelor din jurul testiculelor (sau a unui testicul) care poate provoca dureri, atrofiere a testiculului și infertilitate prin scăderea calității spermei.

Cum arată varicocelul?

Varicocelul poate fi observat din exterior, cu ochiul liber, atunci când venele sunt foarte dilatate. În cazul unui varicocel de grad mic, când venele nu sunt foarte dilatate, varicocelul nu este observabil din exterior fiind necesară o ecografie scrotală.
Varicocelul se poate clasifica în trei grade, în funcție de mărimea acestuia. Pentru mai multe informații despre gradele varicocelului și cum vă pot afecta acestea citiți articolul Gradele varicocelului.

Aflați motivele pentru care apare varicocel citind articolul: De ce apare varicocelul

Poate ți se par interesante și următoarele:

5 comentarii

  1. Am varicocel mare, partea stângă, dar nu ma doare, rog un sfat, va rog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, varicocelul nu creează în mod obligatoriu dureri, de multe ori este trecut neobservat iar mulți bărbați trăiesc cu el ani de zile fără să aibe probleme. Chiar dacă nu aveți dureri vă recomand vizita la un medic urolog pentru a stabilii exact gradul varicocelului și pașii de urmat.

      Ștergere
  2. Si pe mine ma doare doar când stau jos

    RăspundețiȘtergere
  3. Durere și umflat testicul stand

    RăspundețiȘtergere